De Oosthof is een samenwerkingsverband tussen vier dierenartsenpraktijken. Ga naar De Oosthof.

Voeding voor het knaagdier

Een goede voeding, aangepast op de behoefte van je knaagdier is zeer belangrijk. Hierdoor houdt je je knaagdier gezond en is de kans op aandoeningen en ziektes kleiner.

Voeding voor de cavia

Cavia’s hebben een gevarieerde voeding nodig, bestaande uit hooi en speciaal caviavoer, dagelijks aangevuld met groenvoer, fruit en extra Vitamine C. Goede voeding is van essentieel belang om een goede darmwerking te garanderen en ziektes te voorkomen. Probeer grote veranderingen in het dieet te vermijden en bied voedermiddelen van een goede kwaliteit aan.

Vitamine C
Net als de mens, kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. Dit moet dus dagelijks met de voeding worden opgenomen. Een gebrek aan vitamine C is één van de meest voorkomende oorzaken van allerlei uiteenlopende ziekten bij de cavia. (diarree, slechte vacht, verlammingen, ontstekingen, slechte groei, anorexie, etc.) Omdat vitamine C niet langdurig in het lichaam kan worden opgeslagen is het noodzakelijk dagelijks vitamine C toe te voegen aan het dieet. Een volwassen cavia heeft dagelijks 10 tot 20 mg vitamine C per dag nodig. Vitamine C is vaak extra toegevoegd aan speciale caviavoeders. Helaas daalt dit vitamine C gehalte in droogvoeding vaak snel in waarde. In veel soorten groente en fruit (vooral in paprika, kiwi en sinaasappel) zit ook vitamine C. Om er zeker van te zijn dat je cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt kun je hem het beste dagelijks een vitamine C tablet geven (voor mensen bestemd, de meeste cavia’s eten dit op als snoepje!). De vitamine C tabletjes gelden uiteraard niet als vervanging van groente en fruit. Zwangere, zogende en zieke cavia’s hebben een 2 tot 3 x zoveel vitamine C nodig.

Hooi
Een cavia moet 24 uur per dag zo veel mogelijk hooi kunnen eten als hij wil. Hooi bevat namelijk veel vezels. Deze zorgen ervoor dat de darmen goed in beweging blijven en de darmflora niet verstoord raakt. Het grootste gedeelte van de voeding moet dus bestaan uit goed hooi. Een vezelrijk dieet helpt tevens bij het voorkomen van gebitsafwijkingen. De tanden en kiezen van cavia’s groeien namelijk altijd door en moeten door regelmatige kauwbewegingen afslijten. Een cavia moet gemiddeld 6 uur per dag malen om zijn kiezen voldoende af te slijten. Dit kan het beste worden bereikt met hooi.

Groente en fruit
Cavia’s houden van afwisseling in hun menu. Vul de voeding daarom dagelijks aan met kleine hoeveelheden groente en fruit. Geef liever kleine stukjes van verschillende soorten groenten en fruit in plaats van een grote portie van 1 soort. De hoeveelheid groenvoer moet bij cavia’s die dit nog nooit hebben gehad langzaam worden opgebouwd om het spijsverteringsstelsel hieraan te laten wennen. Niet elk groenvoer is geschikt voor een cavia. Geef producten met hoge calciumwaardes zoals luzerneproducten, broccoli, koolrabibladeren en alle soorten kruiden, liever niet of met mate. Teveel calciumopname kan bij cavia’s leiden tot blaasgruis en / of blaasstenen. Groenten die ook liever niet gegeven moeten worden zijn: alle koolsoorten (gasvorming) en sla (teveel vocht, diarree). Voorbeelden van goed groenvoer / fruit zijn: Andijvie, weegbree, bleekselderij, witlof, paprika, kiwi, komkommer, appel, sinasappel, aardbei, paardenbloemblad, wortels en hun loof, lang vers gras (niet gemaaid!).

Droogvoer: speciale caviavoeding
Konijnen- of knaagdierenvoer, bevat voor cavia’s te weinig eiwitten en vitamine C en is dus minder geschikt voor cavia’s. Geef in plaats daarvan speciale caviavoeding van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld “Gerty Guinea Pig van Supreme”. Deze gemengde voeding voorziet tevens in het scharrelgedrag naar voedsel, dat cavia’s van nature graag vertonen. Probeer echter te voorkomen dat de cavia alleen de lekkere dingen er tussenuit gaat eten. Geef hem pas weer een nieuw portie als hij alles op heeft gegeten. Probeer anders bijvoorbeeld de “Supreme Science Selective Guinea Pig” (informeer hiernaar bij een van onze assistentes). Dit is een complete evenwichtige voeding die bestaat uit maar 1 soort korrel zodat de cavia alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Geef niet meer dan 20 gram droogvoer per kg lichaamsgewicht per dag.

Voeding voor de hamster

Geef je hamster altijd voer dat speciaal voor hamsters bedoeld is. Bij voorkeur geperste korrels. Op die manier weet je dat je hamster altijd voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Met gemengd voer is dat altijd maar de vraag. Volle voerbakjes hoeven niet, over het algemeen zijn de voerbakjes die voor hamsters verkocht worden zo groot dat ze er in kunnen slapen. Moet je je eens voorstellen dat jij uit een bord moet eten dat zo groot is dat je er in kan slapen! Geef je hamster dus dagelijks een beperkt aantal brokjes. Het is even uitproberen hoeveel brokjes hij eet per dag, dat verschilt per hamster. Voer je te veel dan kan het zijn dat je hamster alles verzameld in zijn nestje. Als het daar vochtig is kan het voer gaan schimmelen. Dat is natuurlijk niet goed. Het is daarom ook voor hamsters beter om een beperkte hoeveelheid voer te krijgen.

Wil je je hamster eens extra verwennen? Koop dan geen dierenwinkel snacks. Daarin zitten heel veel ongezonde voedingsstoffen. Als je het graag wil kan het, maar geef het echt heel beperkt! Beter kun je kiezen voor iets lekkers dat dichter bij het natuurlijke voedsel van een hamster staat. Meelwormen bijvoorbeeld! Deze kun je gewoon in de dierenspeciaalzaak kopen. Ook een hondenbrokje, een stukje van een gekookt ei of een stukje gekookte pasta kan als lekker tussendoortje. Eigenlijk eten ze bijna alles wat mensen ook eten, als het maar gezond is. Je moet je hamster dus geen chocolade of ander mensensnoep geven. Maar hamsters lusten wel fruit en groente, het is zelfs goed om je hamster regelmatig een lekker stukje groenvoer te geven. Net als voor konijnen zijn ook voor hamsters knaagstenen en dergelijke niet goed. Een hamster heeft geen extra zout of mineralen nodig naast de gewone voeding, ook is een knaagsteen geen goede manier om de tanden te laten afslijten.

Voeding voor de rat

De voeding van je ratjes is heel belangrijk, maar niet zo moeilijk.

In bijna alle dierenwinkels kun je speciaal rattenvoer halen. Meestal van vele verschillende merken. De meeste hiervan zijn gemengd voer. Daar zit alles in, wat je ratje nodig heeft. Maar het nadeel is, dat veel ratten het lekkerste eruit eten en de rest laten liggen. Om dat tegen te gaan kun je het voerbakje wat langer laten staan. Ze krijgen toch weer een keer honger en dan eten ze de rest ook op. Hierbij moet je wel goed opletten, of ze wel echt weer eten, want anders verhongeren ze.

Je kunt ook de zogenaamde labobrokken geven. Dit zijn brokken, die ook in laboratoria gegeven worden. Het zijn samengeperste brokken, waar alles in zit. Dus je weet zeker, dat je ratjes alles binnen krijgen, wat ze nodig hebben. Het nadeel, het ziet er erg saai uit en sommige ratten willen het echt niet eten.

Knaagdierenvoer kan ook, maar dat moet je dan wel aanvullen, omdat je ratten anders voedingsstoffen te kort komen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld müsli, gedroogt fruit, kattenbrokjes, ongekookte macaroni. Pap en catmilk vinden alle ratten heel erg lekker, maar geef het absoluut niet te veel. Het zijn dikmakers en ratten met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheid-problemen. Gewoon eens in de zoveel tijd als verwennerij is meer dan voldoende. Voor de pap wordt meestal brinta gebruikt. Geef je ratjes nooit koeienmelk!!! Daar zit veel te veel lactose in voor ratjes. Catmilk, sojamelk en lactose-vrije aanmaakmelk hebben een erg laag lactose gehalte en zijn wel geschikt. Ook de pap moet je hiermee aanmaken natuurlijk. Heb je dit niet in huis, gebruik dan gewoon water.

Wat kun je je ratten nu als extraatje geven? Net zoals groente en fruit voor ons belangrijk is, is het dat ook voor ratten. Iedere dag wat verse groente en fruit zullen ze zeker waarderen. Denk dan aan appel, banaan, sla, komkommer, broccoli, worteltjes enz. Kijk uit met groente of fruit waar veel vocht in zit! Het kan niet echt kwaad, maar als je te veel geeft, dan krijgen ze er zachtere keutels van. Verder is een gekookt aardappeltje of eitje ook altijd welkom en een stukje gedroogd brood zorgt voor veel knaagplezier en slijt ook gelijk de tanden af. Natuurlijk zijn in de dierenwinkel ook speciale snoepjes of drops te koop en hier zijn de meeste ratten ook gek op. Geef ze nooit gewone mensen koekjes, dropjes, chips en dat soort dingen. Ratten zijn alleseters en zullen het wel opeten, maar het is allesbehalve gezond voor ze. Vaak zit er veel te veel zout in voor ze. Zo af en toe een droog kaakje kan echter geen kwaad

Als je je ratten gezond en gevarieerd te eten geeft, is het geven van extra vitaminen overbodig. Ze krijgen dan namelijk alles al binnen en teveel vitaminen kan ook schadelijk zijn. Vooral vitamine A, die is zelfs voor mensen schadelijk als je daar teveel van binnen krijgt.

Voeding voor de chinchilla

Het belangrijkste is dat er weinig calorieën inzitten.
Het voornaamste onderdeel van het voer is hooi. Het liefst natuurlijk vers en losverpakt. Je kunt kubussen kruidenhooi nemen. Ook moeten ze kleine hoeveelheden droogvoer krijgen. Neem altijd voer dat specifiek voor chins is! Supreme Science Selective Chinchilla is bijvoorbeeld een prima keuze. Extra’s mag je ze geven maar in kleine hoeveelheden: Hoogstens een dobbelsteentje per dag.
Snoep uit de dierenwinkel is heel ongezond, je kan ze beter fruit zoals appel geven. Bijna alle chins zijn dol op rozijntjes. Om te knagen geef je hard hout van een wilg, appelboom… knaagstenen zijn een ongezonde manier om de tanden af te slijten en het zogezegd gezonde zout en mineralen in knaagstenen zijn schadelijk voor de gezondheid.

© Copyright 2024 - https://www.deoosthof.nl/dierenkliniek-de-hagmolen/

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Privacy Statement | Naar cookiepagina

Weigeren Akkoord